Wednesday 24 July 2013

Ora magica

Acest concept se refera la intervalul temporal imediat dupa nastere, mai exact prima ora din viata unui bebelus., moment in care el face cunostinta cu lumea in care a venit. Dupa ce nasterea a fost un proces atat de lung si obositor, aproape violent as spune, atat pentru mama cat si pentru micut, este deosebit de importanta restabilirea starii de armonie din care a fost rupt copilul. Iar acest lucru se poate realiza asezand bebelusul pe pieptul gol al mamei cât mai repede, în prima oră de viaţă.
In ultimii ani se fac din ce in ce mai multe cercetari cu privire la subiectul “skin-to-skin” si toate dovedesc faptul ca mama este absolut tot ceea ce ii trebuie unui nou-nascut în vederea dezvoltării neurologice optime: mama este mediul natural al copilului, ea il ajuta sa se adapteze, ea îi oferă hrana, consolare, caldura, dragoste.
Specialistii care au studiat aceste aspecte sustin ca prima ora dupa nastere este deosebit de importanta pentru bebelusi si că ora magică garantează sănătatea copilului. ”Starea de sanatate a copilului se imbunatateste, este mai cald, nivelul de glucoza este mai bun. Copilul poate face fata mai bine stresului, datorită scaderii nivelului de cortizon care se produce cand intra in contact cu mama”, precizeaza medicul Karin Cadwell.
Cercetarile facute in domeniu arata ca atunci cand copilul este lasat pe pielea mamei imediat după nastere, el isi normalizeaza temperatura corpului, respiratia, activitatea cardiaca si nivelul de glucoza. De asemenea, el va avea un instinct puternic de supt. Se poate vorbi si de avantaje la nivel psiho-emotional, copilul fiind capabil de autocontrol, adică isi va induce mult mai repede starea de calm imediat după nastere si va plange mai putin.
Pentru mama, procedura are ca efect prevenirea hemoragiilor postpartum prin contractarea mai rapida a uterului datorita cresterii nivelul de oxitocina atunci cand copilul este pe pielea mamei sau cand ii face cu piciorusele masaj pe burta.. Se pare ca aceasta procedura ajuta si la declansarea mai rapida a lactatiei si nu în ultimul rând, putem vorbi despre avantaje psiho-emotionale incontestabile.
In virtutea faptului ca Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF sustin si recomanda aceasta procedura ca fiind intr-adevar benefica pentru nou-nascuti si pentru mame, se incearca introducerea ei si in maternitatile romanesti, desi notiunea este inca relativ noua in Romania.
Avantajele acestui concept sunt ca nu presupune cheltuieli in plus pentru maternitati, ci doar o minima pregatire pentru personalul care asista la naştere si ca se poate aplica atat în cazul mamelor care nasc natural, cat şi al celor care au facut cezariană şi sunt sub anestezie. Chiar consultul medical dat de neonatolog imediat după naatere poate fi făcut atunci când copilul se afla la pieptul mamei.
Din experienta personala va pot spune ca am avut privilegiul de a beneficia de acest lucru, in maternitatile norvegiene acesta fiind o rutina, si ca este cu adevarat magica, naturala si de neinlocuit. In momentul respectiv nimic nu pare mai natural si mai potrivit decat sa stai linistita cu puiul tau in brate, oferindu-va reciproc caldura si alinare, refacand starea de echilibru perfect dintre voi.
Sfatul meu este sa aduceti acest subiect in discutie atunci cand mergeti la medic pentru consultatii pe perioada sarcinii si sa incercati sa stabiliti cu el daca e posibil sa se procedeze in acest mod. Din cate stiu eu, exista posibilitatea, cel putin teoretic, de a face o lista cu dorintele mamei in legatura cu felul in care se va desfasura nasterea, un fel de plan al nasterii, care se dezbate in prealabil cu medical care va asista la nastere si care se pune in aplicare in masura in care contextul o va permite. Banuiesc ca depinde foarte mult si de locul in care va avea loc nasterea, atat conditiile cat si mentalitatea personalului medical fiind destul de diferite de la un spital la altul. Merita oricum sa incercati !

Mai multe detalii pe aceasta tema : http://www.totuldespremame.ro/nasterea/pregatirea-nasterii/cu-sorana-muresan-despre-ora-magica

1 comment:

  1. Ada e si in canada. nu iti isu puiul niciodata de csnd am nascut am stat lipita de ea si intradevar este magic pur si simplu puiul sta linistit si te simte. este iubire pura.aici in canada in afara de faptul ca aceasta metoda se practica peste tot iti este si explicata in amanunt de personalul medical care recomanda asta si taticilor. iubi la fel a stat lipit si el de lizuca am si poze

    ReplyDelete