Friday 11 October 2013

Una dintre comorile toamnei: strugurii

Nu mai au nevoie de nici o prezentare. Ne sunt cunoscuti de mii de ani, mentionati in cele mai vechi scrieri, inclusiv in Bblie, iar acum, toamna, cand este sezonul lor, aspectul lor bogat si mireasma irezistibila ne invaluie aproape oriunde.

Strugurii:

Strugurii nu ne aduc numai satisfactia gustului dulce si aromat ci si o serie importanta de beneficii asupra sanatatii, fiind considerati un aliment-medicament si o arma de temut in lupta impotriva imbatranirii.
Analizele biochimice complexe au dovedit că în pulpa bobului de strugure, dar mai ales în coajă şi seminţe se găsesc aproape toate vitaminele în cantităţi mai mari fiind vitamina C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, vitaminele D, K, E şi F. Totodată, din bobul de strugure nu lipsesc cloruri, fosfaţi, ioduri de sodiu, potasiu, calciu, magneziu, cupru, zinc, fier şi seleniu, alături de aminoacizi, quercitine, acid malic, tartic şi coenzima Q10. Datorită acestei compoziţii complexe, strugurii menţin sănătatea ficatului, fiind un remediu împotriva litiazei biliare, benefic pentru sănătatea rinichiului, scăzând aciditatea urinei. Strugurele este, de asemenea, un fortifiant al inimii, al vaselor de sânge, dar şi al plămânilor, având efect antiasmatic. Pentru sistemul digestiv, acţionează ca anticonstipant, iar pentru sănătatea creierului, prin cantitatea de vitamina B6, B9, B10 şi magneziu, este un bun antinevrotic.

De asemenea, printre acizii continuti de acest fruct se numara acidul tartric, folic, malic, succinic (butandioic), fumaric si cafeic. Din struguri asimilam si beta-caroten, acid licopen, elagic si resveratrol. Este cunoscut faptul ca acidul folic este important in perioada sarcinii, iar resveratrolul ajuta in controlul colesterolului si reduce riscul atacurilor de cord.

Antioxidantii prezenti in struguri, precum antocianinele, geraniolul, linalolul si nerolul si taninele, sunt extrem de importanti pentru ca protejeaza organismul de cancer.

Aducand totusi un aport caloric relativ mare si continand destul de multe zaharuri, persoanelor diabetice sau supraponderale li se recomanda un consum moderat de struguri. Carmen Bruma, Autoarea cărţii ''3S - Sanatoasa, Supla, Satula''- spune că porţia corecta de struguri este de 150-200 de gr , consumata preferabil dimineata pe stomacul gol.

Exista si o serie de cure de slabire/dezintoxicare cu strguri, iar aceste cazuri presupun consumarea unei cantitati mai mari de struguri, dar mult ami mici, spre deloc, din alte alimente.

Nu putem neglija sub nici o forma nici benefiiciile asupra frumusetii, strugurii ajutand organismul sa lupte impotriva imbatranirii premature, a ridurilor si varicelor. Strugurii se intrebuinteaza si in industria cosmetica, sucul lor fiind folosit pentru curatarea si catifelarea pielii si in prepararea diferitelor masti si creme. Pentru a va relaxa cu o masca tonifianta (ten normal), zdrobiti boabele de la un ciorchine de strugure si, cu un tampon de vata, umeziti usor pielea fetei. Lasati sa actioneze 2-3 minute, apoi se clatiti. Tenul dumneavoastra va straluci!

Uleiul din seminte de struguri:

Extracţia uleiului din seminţe de struguri este de dată relativ recentă, cu toate că viţa de vie este cultivată de mii de ani. Iniţial a fost produs în Franţa şi Italia şi a fost utilizat pentru prepararea salatelor, iar începând cu secolul XX a fost remarcat şi pentru beneficiile aduse pielii.

Uleiul din seminţe de struguri are un conţinut ridicat de acid linoleic, polifenoli şi fitosteroli. Recomandat pentru îngrijirea pielii mature ori deteriorate, previne îmbătrânirea prematură a pielii, este regenerant şi restructurant cutanat.

Este un ulei non-gras, pătrunde uşor în piele, se poate utiliza cu succes în curăţarea pielii sau în compoziţii pentru masaj. Este un bun purtător de elemente active în straturile mai adânci ale pielii si pentru ca nu are miros si nu lasa urme grase, poate fi folosit cu succes si ca tratament pentru parul ars, deteriorat, lipsit de vlaga si de stralucire si impotriva matretii si a scalpului iritat.

Este de asemenea foarte eficient in ameliorarea vaselor de sange sparte. In acest sens se recomanda masarea zonei afectate zilnic, inainte de culcare, rezultatele urmand sa apara in cateva saptamani in functie de gravitatea problemei.

Uleiul din samburi de struguri este potrivit si pentru gatit, inclusiv la temperaturi ridicate, datorita punctului ridicat de ardere. Este utilizat pentru saute-uri, cartofi prajiti si fondue. Are un gust curat, usor, descris in mod general ca “asemanator cu nuca”.

De asemenea, poate fi folosit ca si ingredient pentru sosul salatelor sau baza pentru aromare, gustul lui fiind neutru. Extractul din samburi de struguri poate fi folosit ca ingredient pentru maioneza pregatita in casa.
Eugen Giurgiu, doctor in chimie, cu competente in fitoterapie si nutritive, precizeaza ca in majoritatea cazurilor, acest ulei are un puternic efect stimulator asupra sistemului imunitar si recomanda consumul zilnic a unei cantitati de minimum 20gr.

Consumul de ulei din seminte de struguri impiedica dezvoltarea unor formatiuni tumorale benigne, cum sunt chisturile overiene, fibroamele uterine, adenoamele si adenofibroamele mamare.
De aceea, femeilor cu predispozitie la asemenea tumori li se recomanda sa faca anual cate patru sau sase cure de cate o luna de zile, cu 20, 30 ml de ulei de seminte de struguri.

Vita de vie: 

Nu stiu daca stiati sau nu, eu sincera sa fiu nu aveam habar de lucrul acesta pana acum, dar si frunza/vita de vie e considerata planta medicinala. Stiam de utilizarea ei culinara, ca invelis pentru sarmale, dar nu aveam idee ca ajuta si la calmarea arsurilor, iritatiilor si ranilor, se foloseste impotriva petelor si a pistruilor, a durerilor de cap si a insomniilor. Tinctura este considerata leac pentru tensiune: se pun 10 grame de frunze in 100 ml alcoool de 60 de grade si se lasa la macerat 15 zile. Se ia cate o lingurita de trei ori pe zi, pentru imbunatatirea circulatiei sangvine, diminuarea tensiunii si afectiunilor cardiovasculare.

Ne amintim cu totii din povestile copilariei de ‘’apa vie’’ pe care o beau eroii sau cu care se spalau pe fata printesele. Ei bine, aceea nu este nicidecum vreo potiune miraculoasa, fantastica sau complet indisponibila, ci este seva care curge primava din mladitele vitei proaspat taiate.

Mustul:

Mustul proaspat de struguri vitaminizeaza si remineralizeaza si are o mare valoare energetica, de aceea este indicat tinerilor, persoanelor care fac eforturi fizice mari, dar si celor de varsta a treia. Datorita continutului ridicat de lecitina, mustul e leac si pentru sistemul nervos.

Mustul are efect laxativ si diuretic, fiind recomandat celor care sufera de constipatie, rinichi, cu litiaze, anumite forme de reumatism, cum sunt guta si artrita. De asemenea, mustul se recomanda si in curele rapide de dezintoxicare.
Trei pahare de must consumate zilnic, timp de o luna, pregatesc organismul pentru iarna. Mustul trebuie pastrat la rece, in sticle foarte curate, si nu in bidoane de plastic.

Vinul 

Si vinul, cel natural si consumat bineinteles in cantitati moderate (1-2 pahare pe zi) aduce cam aceeasi serie de beneficii: scade colesterolul si glicemia, stimuleaza creierul, combate raceala, protejeaza inima, imbunatateste circulatia si nu in ultimul rand starea de spirit.
El este de asemenea folosit de bucatari ca si ingredient in prepararea mancarurilor si sosurilor sofisticate. Totodata stim cu totii cat de importanta este incoronarea unui meniu delicios cu un pahar de vin bun, ales in concordanta cu mancarea.

Daca doriti sa integrati un pahar de vin bun si cateva boabe de strugure intr-un meniu foarte rafinat, cu care sa va surpindeti musafirii sau sa va bucurati de o cina romantica, va recomand pieptul de pui sau curcan cu sos de struguri:http://www.petitchef.ro/retete/felul-principal/piept-de-pui-cu-struguri-fid-874075

Pofta buna si multa sanatate!

Surse si detalii:
http://www.ziare.com/articole/beneficii+struguri
http://www.farmaciata.ro/nutritie/item/469-puterea-curativa-a-strugurilor
http://www.medicina-naturista.ro/stil-de-viata/beneficiile-pentru-sanatate-ale-uleiului-din-seminte-de-struguri.html
http://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/beneficiile-vinului-rosu_10747
http://incomemagazine.ro/articole/strugurii-un-fruct-cu-proprietati-miraculoase-pentru-sanatate




No comments:

Post a Comment