Monday 11 August 2014

Mama perfectă

Pentru a începe direct cu concluzia voi spune că mama perfectă nu există, aşa cum prea bine ştim că tot ceea ce facem este supus imperfecţiunii, dar este de la sine înţeles că ne dam toată silinţa, mai ales in acest domeniu al maternitatii şi că facem totul cu dragoste şi cu bune-intenţii. Fiecare dintre noi îşi doreste să fie o mama aproape perfectă, dar nu e nici pe departe atât de simplu când, citind pe această tema, ai impresia că pentru a creşte un copil trebuie neaparat să îţi dai demisia de la serviciu şi să inveţi pe de rost o intreagă bibliotecă de psihologie aplicată.

Ce este cel mai usor pe lume? Să cădem în extreme! Astfel dacă nu cu mult timp în urmă, înaintaşele nostre şi-ar fi dat şi viaţa pentru dreptul la un loc de munca, o viaţă petrecută şi în afara grijilor casnice, astăzi este intens promovată imaginea mamei casnice, femeia care odata ce devine mamă renunţă complet la viaţa, la pasiunile si la realizarile ei personale pentru a fi exclusiv mamă. Maternitatea devine un fel de mânăstire în care daca ai intrat, te lepezi de viata ‘’din lume’’. Pe scurt daca ai manichiura facută sau vorbesti despre locul tau de muncă, nu exclusiv despre scutece si biberoane atunci e clar că nu eşti o mamă bună.

Deşi nu ne face plăcere sa o recunoaştem, puii îşi vor lua zborul din cuib şi asta se va intâmpla mereu mai devreme decât ne-am aşteptat. Și atunci, gândind in perspectivă, peste 15-20 de ani (am facut un calcul şi nici măcar nu voi fi inspăimântator de bătrână atunci) când copilul pleaca, eu rămân cu un tricou marimea XL mirosind a mâncare, o casă dezinfectată în fiecare colt, un caiet întreg plin de retete, o căsnicie blazată demult şi nici un scop sau plan de viitor?! Mmm….sună bine, dar nu, mulţumesc!

În primul rând această renunţare completă nu e un lucru simplu, ci pentru cele mai multe un sacrificiu care în timp dă nastere la frustrări şi la momente regretabile în care apar reproşuri şi afirmatii gen: ‘’ m-am sacrificat atat pentru tine si tu acum…’’. Parinţii care trăiesc doar prin intermediul copiilor pun adesea asupra acestora o presiune foarte mare de a realiza tot ceea ce imagineaza ei, iar eventualele insuccese sau diferenţe de opinii şi alegeri dau naştere unei stări de frustrare generală si de neîncredere în capacitatile proprii din partea copilului. Iar asta nu o spun eu, ci psihologii si mărturiile adulţilor care au crescut în acest gen de familie.

În acelaşi timp, uităm adesea că pe langa afecţiune, hrană, educaţie etc noi le oferim (indiferent dacă realizăm sau nu) copiilor noştri un exemplu, primul şi cel mai important, în funcţie de care ei îşi stabilesc o serie de valori şi de aspiraţii. Dedicându-ma exclusiv si excesiv maternitaţii si neglijându-ma complet pe mine ca femeie, ca om, ca sotie şi alte multe roluri pe care le am, mă depersonalizez şi mă transform treptat, inclusiv in ochii copilului, într-o sclavă care are ca singur rol satisfacerea imediată a nevoilor lui, mai mult sau mai putin reale şi urgente. Sincer vă spun că nu mi-aş dori ca fiica mea, vazându-mă pe mine, să aibă ca principal ideal in viaţă găsirea celui mai eficient detergent şi cresterea propriilor copii după litera unei cărti, fără a trece nimic prin filtrul propriu. Și nici varianta opusă, în care ea mă considera complet nedemnă de luat exemplu şi incapabilă să înteleg şi să discut cu ea aspiraţiile ei personale şi profesionale, nu mă încantă cu nimic mai mult.

Cu alte cuvinte, îmi doresc şi mă simt datoare să fiu pentru copilul meu, pentru mine şi pentru cei din jurul meu, mai mult decat femeia aceea care alăpteaza veşnic, reuşeşte cea mai complicată prăjitură şi spală cele mai albe şosete.

Consider că pentru a deveni adulţi integri şi de succes, copii nu au nevoie de sclavi, ci de modele, de oameni care sa le insufle valori, aspiraţii inalte şi care sa le deschidă drumuri, sa-i motiveze şi să reprezinte dovada vie şi palpabilă a faptului că dacă se vrea se poate reuşi, indiferent cat de greu ar fi.

Ajunsă la varsta maturitaţii, realizez că cea mai mare parte a ceea ce sunt astăzi o datorez modelelor feminine din familia mea: mama si bunica si nu-mi doresc nici o secundă ca ele să fi stat acasă sau să fi renuntat la ceva ce le defineste pentru mine. Nu cred că am fost crescută după vreo carte modernă de parenting scrisă de un psiholog american şi nu-mi amintesc şi nici nu-mi pasă dacă am mâncat vreodată cartofi prajiti de doua ori in cursul aceleeaşi săptămâni. Știu însă că mi-au fost insuflate independenţa, curajul de a lua hotarâri în nume propriu, de a lupta şi de a realiza ceea ce-mi doresc, am văzut cât de importante sunt eleganta şi feminitatea, am invăţat ce inseamna seriozitatea şi responsabilitatea. Și asta nu pentru că mi le-ar fi spus ele in termeni sofisticaţi, ci pentru că le-am vazut efectiv trăind zi de zi, asumându-şi cu curaj diferite roluri şi trecând cu graţie de la unul la altul.

Departe de mine ideea de a promova imaginea unui parinte egoist! Dragostea necondiţionată faţă de copii şi faptul că ei sunt totdeuna prioritari rămân nestrămutate. Pledez însă pentru faptul că, deşi devenim mame şi asta ne ocupă mult timp şi energie, noi rămânem in continuare femei, soţii şi nu numai şi avem nu numai dreptul dar şi obligaţia de a nu neglija aceste aspecte. E greu să jonglezi in acelaşi timp cu biberonul, cu oja, cu tastatura şi cu multe altele, dar cu puţin efort şi un pic de ajutor uneori, reuşim să păstrăm un echilibru şi să avem realizări şi implicit mulţumiri pe mai multe planuri, ceea ce se dovedeşte benefic atât pentru noi personal cat şi pentru cei de lânga noi, inclusiv pentru dezvoltarea copiilor.

Evident că fiecare persoană e liberă să aleagă in functie de ceea ce i se potriveşte, ce o multumeşte, şi de ceea ce îi permite contextul, pentru ca nu totodeuna putem alege, dar cred că inainte de a face o alegere e bine să vezi ambele feţe ale medaliei, să analizezi toate argumentele, să gândesti pe termen lung şi apoi să alegi ceea ce consideri şi ce simţi tu că este cu adevarat mai bine, facând doar compromisurile pe care le consideri necesare şi cu care poţi trăi, nu cele promovate de o modă trecătoare şi de persoane care te judeca nefondat.

Sursa foto: FotoPassion

7 comments:

  1. F tare! Si adevarat. Mi-a placut mult si imi place sa fiu in extrema aia de a fi independenta si nu cea cu tricoul XL :)))

    ReplyDelete
  2. Aha...sa stii ca nu e musai sa porti xl si sa mirosi a mancare daca alegi sa stai langa copilul tau si sa ii oferi timp de calitate. Si daca o faci din inima, nu se aduna frustrari de nicio culoare! Eu vb din experienta proprie, am un copil aproape major, cu care nu am stat decat cateva luni acasa si regret enorm! La al doilea am decis ca voi sta minim 3 ani daca nu si mai mult. Si nu pentru ca sunt vreo supermama ci pentru ca simt ca nu m-am bucurat de copilaria primului nascut, am lipsit in momente cheie care nu se mai intorc. Niciodata!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigur ca nu e musai, era doar un posibil scenariu. Cine alege sa faca asta cu toata inima e demn de toata admiratia si va avea bineinteles parte de foarte multe momente frumoase. Ideea mea era sa ne gandim bine si sa alegem fiecare dintre noi ceea ce ne dorim si ce ni se potriveste, nu ceea ce ne indeamna moda, revistele, vecinele. Am dat argumente doar in favoarea unui punct de vedere pentru ca despre celalalt se vorbeste oricum foarte mult in ultima vreme si dorinta era aceea de a balansa putin perspectiva, asa incat alegerile sa se faca analizand posibilele avantaje si riscuri ale ambelor situatii.

      Delete
  3. Da Alina, toate mamele sunt bombardate azi de mesaje si asteptari perfectioniste. Este imposibil sa nu va comparati cu celelate mame din viata reala sau de la televizor despre care aveti impresia ca se descurca mai bine. In anii ’60 si ’70 asteptarile in cazul mamelor erau sa aiba grija de copii, sa fie sanatosi si sa nu ajunga pe strazi. Astazi sunteti considerata o mama neglijenta daca nu va inscrieti copiii la ore de sport, lectii de balet, pian, karate, inot, la cursuri de limbi straine sau meditatii de aprofundare a matematicii. Si nu tine nimeni cont daca lucrati cu norma intreaga, daca aveti timp, daca sunteti sanatoasa, daca sunteti bine platita. Recunoasterea faptului ca avem nevoi, ca uneori nevoile noastre merita sa fie puse in fata celor ale familiei, ale sefului si ale gospodariei, este contrara atator mesaje pe care le-am auzit si asimilat timp de mai multe ori. Putem face asta doar daca ne permitem sa ne schimbam unele asteptari cu privire la viata noastra.

    ReplyDelete
  4. e greu sa dai sfaturi atunci cand esti mama, statutul de mama si sotie eu cred ca trebuie sa-l doresti cred asta cu ardoare sa-l traiesti cu fiecare zi si sa nu il simti ca pe un chin ,mi-a olacut sa alptez ,sa nu dorm nopti,sa merg la servici trei ture treizeci de ani ,sa ma joc cu cei patru copii ai mei sa fac lectii cu ei sa-mi ajut parintii si cred ca am fost un exemplu si eu si sotul pentru copii mei si nu am judecat pe altii care si-au dus copii pe la parinti la tatra uitand de ei luindu-i in clasa intai deci sunt convinsa ca noi toti ne iubim copii si vrem ce este bine sa le fim exemplu dar viata nu e o sarbatoare noi nu suntem roboti mai gresim ,credem ca am luat hotarari corecte dar mai tarziu sunt incorecte poate trebuie sa ne asumama si mergem mai departe si mai cred cu prisosinta ca fiecare isi face viata asa cum crede ori cate modele ar avea in familie ce ebine perfect pentru mine nu e si pentru copii mei am o casnicie de 35 de ani as face orice pentru copii mei sa le fie bine nu pot sa le dictez sa traiasca asta e va doresc sa fiti mame perfecte daca puteti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumim frumos, dar asa cum am spus chiar de la inceput, nu e omeneste posibil sa fim perfecte. Aceasta asa-zisa perfectiune e doar o iluzie promovata de reviste, in plasa careia incercam sa nu cadem si in functie de care sa nu ne judecam reciproc. Noua ne ramane doar sa privim in sufletul nostru cu sinceritate si in jur cu curiozitate la cele care ne pot servi drept model. Si aici ma refer la femei obisnuite si incercate, ca mama, ca dvs. si ca multe altele, reale, nu pictoriale din reviste. Daca luam ce e mai bun de la fiecare si ne gasim si curajul de a face propriile schimbari si uneori greseli, atunci cred ca vom reusi sa facem o treaba buna.

      Delete
    2. Eu cred ca astazi mamelor le este mult mai greu ,societatea e o jungla,oamenii sunt mai rai cu foarte putina frica de d-zeu.Copii nostri au plecat dupa o viata mai buna si se descurca greu cu copii ,joburi si alte alea acolo singuri.Eu am fost printre fericitele mame din anii 70-80 care nu si-au crescut copii cu cheia de gat,multumesc mamei ,deaceea spun ca ele fetele noastre sunt mult mai chinuite si stiu ce spun. Cinste celor care nu sunt numai mame si pot face si multe altele atata timp cat sunteti bine cu voi ca persoane se vor bucura si cei din familie.

      Delete