Wednesday 6 November 2013

Il cunosteau americanii toti, noi nu l-am cunoscut…




Vasile Moldoveanu, cel mai apreciat tenor roman, pe picior de egalitate cu Lucioano Pavarotti, Jose Carreras si Placido Domingo.



Cantaretul de opera Vasile Moldoveanu este de departe unul dintre cei mai talentati si cei mai faimosi romani ai tuturor timpurilor.

Critici de arta avizati au afirmat faptul ca daca cei 3 tenori ar mai fi avut un coleg, Moldoveanu ar fi fost acela. A fost de altfel prieten cu ei si a aparut pe scena de nenumarate ori alaturi de acestia. Pe scena operei Metropolitan din New York, nu pe scena Operei Romane acolo unde a debutat, pentru ca regimul comunist din Romania a gasit de cuviinta sa il condamne la moarte si nici schimbarile politice de mai tarziu nu i-au facut mai mult bine: dandu-l complet uitarii si negasind timp si motivatie sa revizuiasca respectiva condamnare si sa-l cheme acasa in glorie, asa cum ar fi meritat.

Dupa aproape 40 de ani si o cariera fulminanta, marcata de cele mai multe apartii alea unui roman pe celebra scena a operei Metropolian (105 aparitii in11 ani), se intoarce acum in tara natala oferindu-ne tuturor un exemplu de dragoste, iertare si patriotism: „De aici am plecat şi n-am uitat niciodată şi n-o să reneg niciodată. Sentimentele le am aceleaşi, de dragoste pentru Patrie, pentru Operă, pentru tot”, mărturiseşte Vasile Moldoveanu.

Modestia de care da dovada este impresionanta, la fel si fluenta si corectitudinea cu care vorbeste in limba romana, pe care in mod surprinzator n-a uitat-o in atatia ani. Se simte flatat ca o mana de romani isi doresc sa-l cunoasca si sa-l felicite, nefiind convins ca a facut destule pentru a merita aceasta onoare.
Ma intreb ce ar fi putut oare face mai mult?!

Ar fi momentul sa ii multumim din suflet marelui maestru pentru tot ceea ce a realizat in numele tarii noastre si pentru dragostea neconditionata cu care ne maguleste, desi n-am facut nimic incat sa o meritam!
RESPECT pentru omul si artistul Vasile Moldoveanu!

Superb: Comme facette mammeta Vasile Moldoveanu

Reportajul extraordinar realizat pe aceasta tema (si sursa fotografiei)

Interviu si fragmente din opere

CD-uri
 
P.S.Povestile unor astfel de oameni de o valoare incomensurabila, ar trebui sa ne puna pe ganduri pe noi romanii care ocupam cu orgoliul tot spatial disponibil in jur pentru simplul fapt ca aveam o oarecare situatie materiala sau o facultate absolvita in strainatate, uitam de unde am plecat imediat ce am pus piciorul pe scara unui avion sau ne lasam acaparati de aparitii frivole, nemaicautand si nemaiapreciind adevaratele personalitati si valori ale tarii noastre.

Ne da Dumnezeu, ne baga si in traista uneori si tot degeaba…noi scoatem si aruncam…
Vin altii din urma si culeg  !

 

2 comments:

  1. Multumim, Alina, ca scoti la iveala comori de care habar nu avem! Pacat ca astfel de oameni nu sunt promovati, pacat ca in Romania viata culturala e tratata ca o Cenusareasa... Nu putem spera decat intr-un happy end, ca si in cazul Cenusaresei... Pacat ca nu traim in basme!

    ReplyDelete
  2. Cartea "Vasile Moldoveanu - Un tenor român pe patru continente" apărută în 2010 la Editura Muzicală, a fost reeditată în ediție digitală și este disponibilă gratuit aici: http://despreopera.wordpress.com/2014/01/28/vasile-moldoveanu-un-tenor-roman-pe-patru-continente/

    ReplyDelete