Astazi, romanii celebreaza Dragobetele, sarbatoare populara a bucuriei, dragostei si fertilitatii, semnificand totodata si venirea primaverii. Dragobetele este o sarbatoare exclusiv romaneasca, celebrata pe 24 februarie sau in unele locuri pe 28 februarie, 1, 3 sau chiar 25 martie. Sarbatoarea de Dragobete este considerata echivalentul romanesc al sarbatorii Valentine's Day, sau ziua Sfantului Valentin, sarbatoare a iubirii si casatoriei. Traditia se pastreaza cu precadere in sudul si sud-vestul Romaniei.
Dragobetele are rădăcini foarte vechi, fiind sărbătorit chiar de pe timpul dacilor, după cum se precizează în volumul ‘’Tradiții și obiceiuri românești’’. Pentru daci, Dragobetele era o divinitate asemenea lui Cupidon al romanilor și Eros, al vechilor greci. Dragobetele, numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet. Exista o legenda potrivit careia el este fiul Babei Dochia si cumnat cu eroul vegetațional Lăzărică.
Traditia spune ca in ziua de Dragobete fetele si flacaii, imbracati de sarbatoare, se intalneau in fata bisericii si plecau sa caute flori de primavara. Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar in jurul lor tinerii stateau si vorbeau. La ora pranzului, fetele se intorceau in sat alergand, obicei numit zburatorit, urmarite de cate un baiat. Daca baiatul era iute de picior si o ajungea, iar fata il placea, il saruta in vazul tuturor. De aici, se pare, provine expresia Dragobetele saruta fetele!. Sarutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ti afisa dragostea in fata comunitatii. Parintii aflau adesea cu aceasta ocazie care sunt simpatiile fiilor sau fiicelor lor si respectau logodna virtuala chiar daca nu erau totdeauna pe deplin multumiti de ea, iar rudele si venicii cautau sa afle in aceasta prima zi de primavara care vor fi nuntile ce vor avea loc in toamna.
Fetele mari obisnuiau sa stranga de cu seara ultimele ramasite de zapada, numita zapada zanelor, iar apa topita din omat va fi folosita pe parcursul anului pentru infrumusetare si pentru descantece de dragoste. In plus, se spune ca barbatii nu trebuie sa le supere pe femei, sa nu se certe cu ele, pentru ca altfel nu le va merge bine in tot anul.
Prilej de bucurie și bunăstare, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. Data de 24 februarie însemna, pentru omul arhaic, începutul primăverii, ziua când natura se trezește, păsările își caută cuiburi iar omul participă și el la bucuria naturii. Astfel in ziua de Dragobete, nu se sacrificau animale, pentru a nu strica rostul imperecherilor.
Fotografie, surse si detalii :